
Tryg og professionel udredning af autisme
Hos Carelink Psykiatri tilbyder vi professionel udredning af autisme med fokus på, at du hurtigt og trygt kan få den rette hjælp.
Vores erfarne team af specialister har stor viden om og erfaring med autisme hos både børn, unge og voksne. Vi sikrer en helhedsorienteret tilgang, hvor din unikke situation bliver taget i betragtning, og vi tilbyder fleksible løsninger, herunder online konsultationer, for at gøre dit forløb så nemt og effektivt som muligt.
Du er altid velkommen til at kontakte vores patientservice for at få vejledning og svar på dine spørgsmål, så du føler dig tryg gennem hele forløbet. Vælg os til din udredning af autisme, og få hurtig adgang til professionel hjælp, skræddersyet til dine behov.
Kontakt vores patientservice
Vores team sidder klar til at svare på de spørgsmål, du måtte have til et udrednings- eller behandlingsforløb.
Ring til os på tlf. 27 85 93 39 mandag til torsdag fra kl. 8-16 samt fredag kl. 8-12, eller skriv til os via sikker mail.
Hvad er Autisme?
Autisme, også kendt som autismespektrumforstyrrelse (ASF), dækker over en gruppe af udviklingsforstyrrelser, der påvirker, hvordan en person opfatter og interagerer med verden omkring sig. Autisme er et spektrum, hvilket betyder, at mennesker med autisme kan have vidt forskellige styrker og udfordringer.
Fælles for dem er vanskeligheder med social interaktion, kommunikation og en tendens til gentagende adfærdsmønstre og interesser.
Typiske kendetegn ved autisme
Symptomer på autisme kan variere fra person til person, men nogle af de mest almindelige træk er:
Sociale udfordringer: Vanskeligheder med at forstå og være deltagende i sociale sammenhænge, herunder kropssprog, ansigtsudtryk og sociale normer
Kommunikationsvanskeligheder: For nogle kan det være svært at bruge eller forstå verbal og nonverbal kommunikation, mens andre kan have et meget præcist eller detaljeret sprogbrug
Gentagende adfærd: Rutiner og faste vaner kan være vigtige, og gentagne bevægelser eller interesser kan fylde meget.
Sensoriske udfordringer: Over- eller underfølsomhed over for sanseindtryk som lys, lyd, smag, lugt eller berøring
Årsager til autisme
Autisme skyldes komplekse samspil mellem genetiske og biologiske faktorer. Arvelighed spiller en betydelig rolle, men forskerne arbejder stadig på at forstå de præcise årsager bag forstyrrelsen.
Hvordan påvirker autisme hverdagen?
For mennesker med autisme kan hverdagen byde på både udfordringer og muligheder. Mange har brug for ekstra støtte til at håndtere sociale situationer, strukturere deres dag eller navigere i nye omgivelser. Samtidig har mange med autisme unikke styrker, såsom en særlig opmærksomhed på detaljer, høj koncentration inden for bestemte interesseområder eller en kreativ tilgang til problemløsning.
Behandling og støtte
Der findes forskellige tilgange til at håndtere Autisme, herunder:
Psykoedukation, støtte og rådgivning: Hjælper med at forstå og håndtere autisme i dagligdagen. Desuden at finde den enkeltes ressourcer og bruge dem konstruktivt for øget livskvalitet og trivsel
Struktur og planlægning: Visuelle hjælpemidler og faste rutiner kan skabe tryghed
Specialiserede terapier: Metoder som social færdighedstræning, sensorisk integration og adfærdsterapi
Hvad er de typiske symptomer på autisme?
Autisme kan vise sig på mange forskellige måder, og symptomerne varierer fra person til person. Hvis du genkender nogle af disse symptomer, enten hos dig selv eller en nær pårørende, kan det være en god idé at overveje en udredning:
Typiske symptomer på autisme:
Vanskeligheder med socialt samspil og kommunikation
Gentagne adfærdsmønstre og interesseområder
Overfølsomhed over for sensoriske indtryk
Udfordringer med at forstå sociale spilleregler og normer
Vanskeligheder med at tilpasse sig forandringer
Mange mennesker lever med autisme uden at vide det
Hvis du genkender dig selv eller en nærtstående i nogle af disse symptomer, kan en professionel udredning hjælpe med at få afklaret, om der er tale om autisme. En tidlig diagnose kan gøre en stor forskel for både trivsel og livskvalitet.
Diagnosticering af autisme hos børn og voksne
En tidlig diagnose kan gøre en stor forskel, både for børn og pårørende, da det giver mulighed for at få den nødvendige hjælp og støtte.
Nogle voksne opdager først, at de har autisme sent i livet. Det kan have konsekvenser for både arbejdsliv, relationer og livskvalitet. Uden en diagnose kan man kæmpe med kommunikationsvanskeligheder, angst eller depression uden at vide, hvad der ligger bag.
Ofte stillede spørgsmål om autisme udredning
-
Ja, en udredning eller behandling hos Carelink Psykiatri er fuldt ud gældende og på lige fod med offentlige tilbud.
Vores behandlinger og udredninger følger de nationale kliniske retningslinjer udarbejdet af Sundhedsstyrelsen.
Dette sikrer, at alle vores ydelser lever op til de højeste sundhedsfaglige standarder, hvilket betyder, at du kan anvende resultaterne af din udredning eller behandling, uanset hvor du senere hen måtte have brug for dem i sundhedssystemet.
-
Vi har ikke samarbejde med sundhedsforsikringer, men der er ifm. privat udredning forskellige tilskudsmuligheder ved at skifte til sygesikringsgruppe 2. Vi hjælper dig gerne med at finde ud af, hvilke tilskud du kan få.
-
Du møder op til en aftalt tid i en af vores klinikker, som ligger i hele landet. I klinikken vil vores meget erfarne specialister stille dig en række afdækkende spørgsmål og bruge anerkendte tests til at vurdere dine symptomer. Du vil typisk ikke blive igangsat medicinsk behandling, før du er udredt. Nogle samtaler kan også foretages online.
Fordele ved privat udredning hos Carelink
Skræddersyet forløb
Vi tilpasser vores tilgang til dine behov med en grundig udredning og behandlingsplan.
Undgå ventetiden
Vi ved, at ventetider kan være afgørende for dig eller din familie. Hos Carelink Psykiatri tilbyder vi korte ventetider og fleksible løsninger, som passer ind i din eller din families hverdag.
Hurtigere adgang til behandling
En hurtig diagnose betyder, at du kan starte behandling tidligere og forbedre livskvaliteten hurtigere.
Hvordan fungerer udredningsprocessen?
Kontakt:
Du har altid mulighed for at kontakte vores patientrådgivere, som sidder klar til at svare på alle dine spørgsmål til et eventuelt forløb - du forpligter dig ikke til noget.
Indledende samtale:
Hvis Carelink Psykiatri matcher dine behov og forventninger, kan du bestille tid til en afklarende samtale allerede inden for få uger. Her vil en speciallæge lave en indledende vurdering og plan for det fortsatte forløb. Vi kan både møde dig online eller på en af vores landsdækkende klinikker.
Udredningsforløb:
Du gennemfører udredningsforløbet, hvor vores tværfaglige team ved hjælp af konsultationer, anerkendte tests, observationer og metoder bliver i stand til at stille en præcis diagnose.
Opfølgning & behandlingsplan:
Efter diagnosen udarbejder vi en individuel behandlingsplan.
Hvem er Carelink Psykiatri?
Se hvordan vi arbejder hos Carelink Psykiatri
Har du spørgsmål?
Kontakt os via sikker mail formularen eller ring til os på tlf. 27 85 93 39.
Vi sidder klar på telefonen mandag-torsdag kl. 8-16 samt fredag kl. 8-12.